perjantai 23. toukokuuta 2014

Kestovaipoista

Lapsellista-blogissa oli kirjoitus siitä, kuinka bloggaaja luopui kestovaippailusta. Ei siinä mitään, kukin tyylillään ja olen toki kuullut useaankin otteeseen, että monet luovuttavat toisen lapsen kohdalla. Enkä toki itse voi vielä tietää miten tässä käy, joten never say never.

Mutta sen verran negatiivinen tuo kirjoitus mielestäni oli, että on pakko vielä ja jälleen kertoa omista kokemuksista. Ja siis korostan vielä, että meidän positiivinen kokemus ei poissulje sitä, että kaikilla se ei vain toimi. Ja isot pisteet siitä, että Anna jaksoi yrittää kahden vuoden ajan! Itse olisin luovuttanut varmasti jo paljon aiemmin jos meillä homma ei toimisi niin hyvin kuin se toimii.

Me aloitimme vauvan kanssa kertakäyttövaipoilla, sitten osakestoilimme ja kun homma alkoi sujumaan siirryimme huomaamatta täyskestoiluun. Kestoilu ei ollut meille mikään itsestäänselvä tavoite, vaan lähinnä ajatus, että jos se sujuu niin sitten kestoillaan.

Mutta tässä näitä omia argumentteja:

Hinta:
Kestovaippoja on kalliita ja halpoja. Tai no, meillä ne enemmän maksaneet ovat olleet parempia. Käytettynä saa varsin hyviä vaippoja kun vain malttaa seurata Facebookin kirppiksiä. Ja kyllä ne hyvät vaipat saa käytettynä myytyäkin, jos niin haluaa tehdä. Toki eihän mistään käytetystä saa rahojaan takaisin (paitsi jostain Vuittonin laukuista).

Kokonaiskustannukset:
Jos yksi kertakäyttövaippa maksaa 40 senttiä (ja siis varmasti halvemmallakin saa) ja päivässä menee 6-8 vaippaa, joskus kymmenenkin niin päivähinta on 2,40 eurosta ylöspäin. Jos asuu omakotitalossa, tulee jätetyhjennystä äkkiä lisää, mutta se ei ole kuin joku 5 euroa kuukausi. Vaipat toki saa ostettua ruokakaupasta. Kestovaipat maksavat ilmaisesta pariin kymppiin kappale. Meillä on paljon vaippoja, enkä halua edes ajatella mitä ne maksoivat. Vaippoja on paljon, koska koen homman sujuvan niin paremmin. Mutta jos me joskus saadaan toinen lapsi, niin sille ei tarvitse yhtäkään vaippaa ostaa. Ikinä. Koska vaikka se olisi minkä mallinen, niin meillä on sille vaipat. Kestovaippohin tulee ylläpitokuluja. Peseminen maksaa, kuivaus maksaa. Mutta meillä vaippoja pestään enintään joka toinen päivä, joskus harvemminkin. Ja vaippojen seassa menevät lastenvaatteet, joita ei taas kerry koneellista edes viikossa. Märällä vaipat kuivuvat sisällä pesuhuoneessa, kuivalla ulkona narulla. Kuivaus tulee siis halvaksi.  Niin ja sähkö- ja vesilaskut ovat meillä reilusti alle keskivertokulutuksen kestovaippailusta huolimatta.


Haju:
Pesen kaikki vaatteet ja vaipat nestemäisellä, hajuttomalla pesuaineella joten sen suhteen ei ole tehty muutosta tai uhrausta. En voi sietää hajustettuja pesuaineita. Etikkaa en ole käyttänyt, eikä mielestäni vaipat haise. Likaiset vaipat ovat avoimessa korissa kodinhoitohuoneessa. Kakkavaipat huudon vessanpönttöön jos niin löysää tavaraa on, että pitää huuhtoa. Toki joku vieras voi olla sitä mieltä, että meillä haisee mutta sen verran suorapuheista porukkaa on lähipiirissä, että eiköhän siitä olisi jo sanottu.

Vaiva:
En koe näistä vaipoista olevan mitään vaivaa. Käyn töissä, teen keikkaa, hoidan pihaa, koiraa, lasta, harrastan kiipeilyä, kirjoitan blogia ja kestovaippailen. Viime viikonloppuna olimme Raumalla ja vaippa vaihdettiin kotona, perillä ja paluumatkalla.

Ohivuoto:
Ei ole ollut enää pitkään, pitkään aikaan kun löydettiin sopivat vaipat ja ennen kaikkea opittiin, että mitä enemmän imua, sitä varmemmin vuotaa ohi. Napakat kuminauhat, kuorivaipat ohivuotosuojilla ja sopiva määrä imua, niin ei ole tullut ohivuotoja. Villahousujakaan ei ole käytetty yli puoleen vuoteen kun ei ole niitä ohivuotoja.

Vaippaihottuma:
Ei ole näkynyt.

Mitään sisustusjärjestelyjä ei olla vaippojen vuoksi tehty. Tuolla ne ovat laatikoissa kodinhoitohuoneen kaappien päällä, vessassa käydään ne suihkuttamassa tarvittaessa ja reissussa kulkevat hoitolaukussa. Hoitolaukku kyllä jouduttiin vaihtamaan isompaan.

Jokainen tekee omat ratkaisunsa ja toki asia voi meilläkin muuttua, mutta tällä hetkellä olen tyytyväinen kestovaippailija. Monestakin syystä, mutta suurimpana se jätekasa mikä kertakäyttövaipoista tulee. Ja vaikka vaippajäte voidaan polttaa, niin yleisestikään en suostu enää kannattamaan kertakäyttökulutusta. Mutta ilmeisesti pitää olla onnellinen siitä, että meillä homma toimii. 

Maanantai-iltana kokosin vaippoja näin: seisoma-asento (töissä saa istua ihan tarpeeksi), Katsomosta Kosto ja  puolen viikon vaipat kassassa ihan huomaamatta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti