sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Luomulaatikko


Pirkanmaan alueella toimii mahtava ruoan (tai ruuan, ks. täältä) kotiinkuljetuspalvelu, Luomulaatikko. Itse tutustuin tähän kun lapsi lähestyi soseikää ja päätin haluavani ruokkia häntä ensisijaisesti luomuruualla. Olen itse aiemminkin pyrkinyt ostamaan luomua, jos sellainen vaihtoehto on ollut saatavilla. Noudatin tätä myös opiskeluaikanani, jolloin kuukauden ruokabudjetti oli pahimmillaan 7 euroa, onneksi yleensä kuitenkin keskimäärin 50 euroa. Ajoittin mietin vieläkin, miten tuolloin pärjäsin, mutta painoindeksi oli 19 ja kouluruokaa ei laskettu tuohon 7 euroon. Lisäksi kesätyöpaikassa oli tuon pahimman köyhyyden aikaan päivittäin kahvitarjoilut pullineen. Eipä tarvinnut rahaa tuhlata työpaikkaruokaan.

No, mitään sädekehää en asian suhteen halua kiilloitella, kunhan nyt vain toin esiin sen, ettei se AINA ole rahasta kiinni (joskus kylläkin, enkä itse sen seitsemän euron kuukauden aikana kyllä ostanut luomua vaan söin kaapista säilykkeitä). Luomuruokaan panostaminen on kuitenkin kiinni myös valinnoista. Yksi tärkeä valinta on se, ettei heitä ruokaa roskiin vaan ostaa vain sen mitä syö.

Eräs tutttuni avautui minulle jokin aika sitten, että helppoahan se on luomua syödä, kun on rahaa. Kerroin, että meillä menee  n. 100-200 e viikossa ruokaan ja siinä on paljon sellaista turhaa, mistä voisi luopua (esim. karkkeja, energiajuomaa ja alkoholia). Tähän minulle kommentoitiin, että heillä on huonon työtilanteen vuoksi rahaa ruokaan 100 euroa kuussa, jolloin kyllä ymmärrän ettei rahaa riitä luomuun vaan ostetaan sitä mitä sillä saadaan. Toisaalta heillä kyllä riittää rahaa pari kertaa kuussa baarireissuihin. Nämä ovat siis niitä valintoja. Itse pistän rahani mielummin hyvään ruokaan kuin baariin, mutta tottakai jokainen tekee omat valintansa itse. Toisille on tärkeää päästä ulos kerran, pari kuussa eikä siinä ole mitään väärää. Mutta ei siinäkään ole mitään väärää jos sen rahan laittaa mielummin luomuruokaan ja kotimaisiin tuotteisiin.






Mutta takaisin Luomulaatikkoon. Laatikosta saa tilattua kotiinkuljetuksella kerran viikossa ruoat. Toimituspäivä määräytyy asuinalueen mukaan. Valikoimaa löytyy, mutta ei toki kaikkea mitä haluaa ja juuri haluamaansa merkkiä. Valikoima vaihtelee, välillä on tuoretta lihaa ja välillä ei. Valikoima myös vaihtelee kysynnän mukaan. Meillä yksi lempituotteista oli paistopisteen patonki, joka yllättäen poistui valikoimasta. 

Luomulaatikolla on nimensä mukaisesti luomutuotteita täynnä olevia laatikoita joissa on valikoima vihanneksia, hedelmiä, juureksia tai kaikkia sekaisin. Tuotteiden hinnat vaihtelevat sesongin mukaan. Lähes kaikki tuotteet saa ostettua erikeen, mutta laatikossa hinta voi olla halvempi eikä kaikkea tarvitse näpytellä ostoskoriin erikseen. Nyt valikoimiin on tullut myös aterialaatikot, joissa on valmiina resepti ja raaka-aineet ruoalle. 


Huono puoli nettikaupassa on se, että joskus tavaraa puuttuu tai tilaamani tuote on loppunut. Luomulaatikon kanssa ajoittain näitä on sattunut, mutta eipä ne mitään maailmanloppuja ole olleet. Nyt viimeksi miniappelsiinit olivat loppuneet, joten saimme appelsiineja. Joskus jotain on kokonaan unohtunut. Tämä on joka kerta korjattu hienosti antamalla hyvityskoodi seuraavaan tilaukseen. Luomulaatikkoa pyörittää Tila Kaupungissa niminen yritys, itse myymälä löytyy Tampereen keskustasta. 


Valikoimista löytyy kotimaisia ja ulkomaisia tuotteita. Rekolan tuotteet ovat olleet meidän suosikkeja. Nyt kesän tullessa kotimaisten kasvisten osuus lisääntyy. 


Laatikosta saa tilattua myös karkkeja, superfoodeja, hygieniatuotteita ja kirjoja. Luomukarkit ovat kyllä kilohinnaltaan ihan jäätäviä, mutta mielummin ostan 100 grammaan karkkia kuin kilon, koska ne kaikki tulee aina syötyä. Mitä vähemmän ostaa, sitä vähemmän syö. 

Kotiinkuljetus maksaa 7 euroa. Kallista, vai? Jos lähden tästä autolla kauppaan, menee bensoihin ja autoon rahaa (lasken matkakuluihin aina mukaan myös auton kustannukset, esimerkiksi tässä kuussa meillä menee 1500 euroa uusiin kesärenkaisiin ja huoltoon). Lisäksi kaupasta tulee aina ostettua jotain ylimääräistä. Ja se kauppareissuun menevä aika on korvaamatonta. 
Sen ajan saan nyt olla rauhassa lapseni kanssa. 

Parasta on se, että saan tuotteet suoraan kotiovelle työpäivän aikana, ei tarvitse käydä kaupassa kotimatkalla / viikonloppuna muuta kuin täydentämässä nopeasti jotain. Ja toiseksi parasta on Luomulaatikon valikoima, mistään muualta en ole löytänyt niin laajaa valikoimaa luomua yhdestä paikasta.  Lisäksi olen laatikon kautta tutustunut moneen kasvikseen ja hedelmään, joiden olemassa olosta en tiennyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti