sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Ompelujätteestä

Kotiompelu ei tosiaan ole mikään absoluuttisesti ekologisin vaihtoehto hankkia itselleen vaatteita. Toki jos ompelee vain kierrätetystä materiaalista, ollaan jo hyvällä mallilla. Mutta ihan samat säännöt pätevät kotiompeluun kuin tehdastuotettuihin vaatteisiinkiin. 

Vaatteita on turha ommella, jos niitä ei tule pidettyä. 
Mitä enemmän yksityiskohtia, sitä epäekologisempaa. 
Kestävyys ja ajattomuus on tärkeää. 
Kankaiden hamstraaminen ei johda mihinkään. Paitsi tilan loppumiseen kaapista. 

Olen itsekin hamstrannut kankaita, lähinnä siksi että kivat kuosit tuntuvat loppuvan suomalaisista pienistä verkkokaupoista alta aikayksikön. Nyt pidän taukoa kankaiden ostamisessa. Kun ostan, pyrin ostamaan kotimaista luomukangasta. Seuraavaksi tulevat Euroopassa valmistetut, mutta muita yritän välttää. Ompelen, jos en löydä sopivaa kaupasta. Ensisijaisena haavena ompelun suhteen on kuitenkin oppia korjaamaan ja muokkaamaan vanhaa sekä tekemään vanhasta uutta. 

Yksi iso ongelma ompelussa on ompelujäte. Eli se mitä tulee saumurista ja kankaan leikkaamisesta. Olen ottanut periaatteeksi, etten hävitä mitään. Mitään, mille voisi olla vielä käyttöä. Tämä pätee myös ompelun suhteen. Yritän aina sovittaa kaavat kankaalle niin, että hukkapaloja tulee mahdollisimman vähän. 

Saumurin leikkuujätteestä olen tehnyt pehmolelujen täytettä (kuvassa taka-alalla olevat valaat) ja tyynyntäytettä. Tässä alla olevassa kuvassa on vanhasta t-paidasta tehty tyyny, jonka sisällä on ompelujätettä. Alemmassa kuvassa tyynyyn päälle on virkattu päällyste. Tyyny on painava ja melko kova, joten käytän sitä ensisijaisesti istumiseen lattialla. 



Olen tehnyt leikkuujätteestä myös hiuspantoja. 


Naamanpuhdistuslappuja. 


Ja lisää hiuspantoja. Jos jollakulla on hyviä lisäideoita mitä niillä pienillä tilkuilla voi tehdä, niin ehdotuksia otetaan vastaan. Isommista tilkuista olen tehnyt kestolappuja, nenäliinoja ja suunnitelmissa on tehdä myös  nukenvaatteita. 


2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, juuri näin \o/
    Mitä nyt tulee mieleen niin leikkuujätettä voi myös leikata kuteeksi - tähän hommaanhan käy myös lähes puhkikuluneet kankaat esim. lakanoista ja vanhoista vaatteista. Kuteesta saa näppärästi virkattua pienen maton kylppäriin, patalaput ja pannunaluset ja miksei isompaakin mattoa, mutta sellaiseen tarvitaan jämää jo todella paljon. Tätä olen harrastanut, mutta ei niitä mattojakaan tarvitse kuin yhden eli ongelma ei ikuisuudeksi tällä ratkea :)

    Se ilmeinen vaihtoehtohan on kaiken maailman tilkkutyöt, peitot, pehmolelut, tyynyt, pussukat ja nyssykät ja ehdottomasti myös hienosti aplikoidut paikat lastenvaatteisiin. Kukkapurkin päällisiä näkee myös ja kovemista kankaista tehtyjä koreja.

    Mun mielestäni on myös kätevää ihan vain seurata kysyntää nettikirppareilla ja tehdä jämistä sellaista, mitä saisi myytyä, jos ei omaa tarvetta ole, mutta jämää senkin edestä. Ainakin esim. patalaput on aika varma tuote. Toki tässä kohtaa tuotteen tulee olla myyntikelpoinen laadultaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun toit tämän aiheen esiin :) Hankin juuri itselleni pöytäkangaspuut, josko leikkuujätettä saisi siihenkin tuhlattua. Ja on tossa työnalla vaikka mitä näperrystä, mutta kun tuo arkityö tuntuu vievän kaiken ajan harrastamiselta. Aika nopeasti omat väkerrykset muuttuisivat ns.myyntikelpoisiksi kun vain tarpeeksi monta harjoituskappaletta pääsee tekemään. Lähipiiriä en ole vielä kiusannut kestolapuilla, kun siihen ei tunnu olevan kiinnostusta mutta ainakin noille hiuspannoille olisi kysyntää kun saisi ulkomuotoa vielä vähän hiottua.

      Poista