perjantai 20. marraskuuta 2015

Flunssasta ja sen hoidosta

Nyt on taas se aika vuodesta, kun some alkaa täyttymään ihmisten flunssavalituksista. Tiedättehän ne päivitykset "En jaksa enää tätä räkäisyyttä, olen yskinyt kaksi viikkoa putkeen eikä loppua näy. Huomenna täytyy kyllä mennä lääkäriin ja vaatia antibioottikuuri." Joka ikinen kerta kun näen oheisen tai vastaavan tekstin, tekee mieli sanoa jotakin. Etenkin, kun näitä päivityksiä on edeltänyt maininnat salilla tai jumpalla käymisestä tai pitkistä ylitöistä tai vaikkapa jostain perus kissanristiäisistä.


En ymmärrä sitä, että julkisen tiedon mukaan me kaikki lääkärit olemme lääkeyhtiöiden orjia. Haluamme kuulemani mukaan määrätä lääkkeitä potilaillemme, vaikka he eivät niitä oikeasti tarvitse. Silti lähes joka kerta kun kieltäydyn kirjoittamasta perusflunssaan antibioottia, olen potilaan mukaan huono lääkäri. Jos ihmisellä on vaiva, minkä takia hän tulee lääkäriin, tuntuu monesti automaattisena oletuksena olevan se, että lääkärin pitää kirjoittaa lääkettä. Miksi muuten käytäisiin lääkärissä? Ja jos ohjeistan ihmistä lepäämään lääkehoidon sijaan, on vastaus pääsääntöisesti jotain väliltä en ehdi, ei pysty, ei halua. Toki kaikilla aina vuodelepo ei ole mahdollinen, mutta edes jonkin asteinen hidastaminen onnistuu aivan varmasti kaikilta. Kodin voi hetkeksi jättää siivoamatta, harrastuksiin ei kannata lähteä (etenkin kun flunssaisena tartuttaa vielä kaikki  muutkin) ja töistäkin voi ja pitääkin olla pois.


No miksi sitten perusflunssaan ei kirjoiteta antibioottia? Tarkoituksena ei ole kiusata potiltasta, eikä välttää lääkefirmaa tienaamasta miljooniaan. Syyt ovat täysin perustellut ja meidän kaikkien terveyteen liittyviä. Suurin syy on se, että antibiootti hoitaa bakteerin aiheuttamia tulehduksia ja flunssa on pääsääntöisesti (yli puolissa tapauksissa) virusperäinen (1). Ja vaikka kyseessä olisikin bakteerin aiheuttama flunssa ja ihan vaikkapa poskiontelontulehdus, on näillä taudeilla tapana rajoittua itsestään perusterveillä ihmisillä. Entäpä miksi antibiootti sitten tuntuu usein auttavan? Antibiootti auttaa usein siksi, että tauti on muutenkin kohdannut luonnollisen paranemispisteensä eikä oireiden vähentyminen liity mitenkään itse antibioottiin. Monesti antibiootilla saattaa olla myös placebo-vaikutus, vähän niin kuin homeopatiassa. Kun tarpeeksi uskoo, niin parantuu.


Antibioottien käyttöä pyritään nykyään rajoittamaan koska bakteerit, joita antibiooteilla tapetaan, ovat oppivaista sorttia. Bakteerit kehittävät resistenssejä antibiootteja kohtaan ja seurauksena on superbakteerit, joihin ei enää antibiootit tehoa. Ja kun antibiootit eivät tehoa, ei ole parantavaa hoitoa.


Itse olen sitä ikäluokkaa, joka on syönyt kymmeniä antibioottikuureja ennen täysi-ikäisyyttään. Joka ikinen keuhkoputkentulehdus hoidettiin antibiootilla. Nykyään myös keuhkoputkentulehdukset pyritään hoitamaan ilman antibioottia.


Miten sitten sitä flunssaa hoidetaan ilman antibioottia? Tärkein hoitokeino on lepo. Ehkäpä naiset voisivat ottaa oppia miesflunssasta. Monesti pitkittynyttä flunssaa valittavat juuri naiset ja kun taas mies sairastuu flunssaan, on hän hetken ajan vuodepotilaana ja sitten taas kunnossa. Yksi tärkeä asia on tupakanpolton lopettaminen. Tupakka altistaa infektioille, erityisesti poskiontelontulehduksille ja keuhkoputkentulehduksille. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että suurien C-vitamiinipitoisuuksien ja sinkin nauttiminen voi lyhentää flunssan oireiden kestoa. Sinkin kohdalla vaikutta siltä, että sen käyttö tulee aloittaa heti oireiden alkamisen jälkeen jotta siitä olisi apua.


Monet oirelääkkeet ovat seurausta enemmänkin kysynnästä kuin oikeasta hyödystä. Monesti somen äiti-ryhmissä törmää kysymyksiin mikä yskänlääke on lapselle parasta ja miksi lääkäri ei sitä kirjoita? Lapsille käytetyistä yskänlääkkeistä on todettu olevan enemmän haittaa kuin hyötyä (2) mutta silti niitä edelleenkin käytetään. Lapsen yskän yhteydessä on hyvä muistaa, että hyvänlaatuinen yskä voi kestää lapsella joka kahdeksan viikkoa (2). Paras lääke lapsen yskään on ihan perinteinen hunaja, esimerkiks puoli teelusikallista iltaisin (ei alle 1-vuotiaille). Sen kummempaa lääkettä ei lapsi tarvitse. Vanhemmilta toki kysytään hermojen pituutta, mutta sitähän koko vanhemmuus on.


Olen itse lopettanut tupakanpolton kuusi vuotta sitten. Reuman vuoksi käytän lääkitystä joka heikentää puolustuskykyäni. En ole kuitenkaan ollut flunssan vuoksi pois töistä kolmeen vuoteen. En ole syönyt yhtään antibioottikuuria flunssaan sen jälkeen kun aloitin lääketieteellisen. Kerran söin poskiontelotulehdukseen antibiootin, kun ensin olin käynyt poskiontelopunktiossa, joka muuten itse asiassa vei kaikki oireet sillä sekunnilla kun se tehtiin. Siinäkin tapauksessa oireenmukainen hoito toimi parhaiten. Aion jatkossakin syödä antibioottia silloin kun siihen on tarve, mutta vain silloin kun siihen todellakin on tarve.


Lähteet:
1. Dreschers S, Dumitru CA, Adams C, Gulbins E. The cold case: are rhinoviruses perfectly adapted pathogens? Cell Mol Life Sci 2007 Jan;64(2):181-91.
2. Ruuskanen O, Korppi M. Lasten yskänlääkkeiden myynti pitää lopettaa. Duodecim 2008;124:1689-90.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti